Patoloji Bölümü Nedir? Patoloji Teknikeri Maaş ve İş Olanakları
Sağlık alanında hizmet veren birçok meslek var. Bu meslek dallarından biri de patolojik anatomi teknikeri. Hastanelerin olmazsa olmaz personelleri arasında yer alan patoloji teknikerleri tüm sağlık kuruluşlarında çalışabilme olanağına sahip meslek grupları arasında yer almaktadır.
Patoloji iş imkanları açısından zengin bir meslek grubu. Laboratuvarların daimi elemanları arasında olan patologlar hem özel hastanelerde hem de devlet hastanelerinde görev alabiliyorlar. Ayrıca patoloji iş ilanları arasında özel laboratuvarlar da yer alıyor. Tıbbi laboratuvar teknikeri maaşları da çok düşük değil. Tüm bunlar patoloji bölümüne ve patoloji laboratuvar teknikerliği mesleğine duyulan ilgiyi artırıyor.
Biz de bu yazımızda patoloji bölümü hakkında bilgi vermek istiyoruz. Böylece patoloji okumak isteyen herkesin aklındaki sorulara yanıt vermeyi umuyoruz. Şimdi gelin beraber “Patoloji laboratuvar teknikeri nedir maaşı nasıldır? Patoloji ne iş yapar ve anatomik patoloji iş ilanları duyuruları nereden yapılır?” gibi önemli soruların yanıtlarını inceleyelim.
İçindekiler
Patoloji Bölümü Nedir?
Patolog nedir, patoloji mezunu ne iş yapar sorularının cevaplarını anlamak için patolojinin ne olduğunu iyice kavramak gerekiyor.
Patolojinin kelime anlamı, hastalıklar bilimidir. Patoloji bilimi, vücuttaki bir hastalık sebebiyle hücrelerde ve dolayısıyla organlarda oluşan değişiklikleri inceler. Hastalardan alınan hücreler mikroskop altında incelenir ve tanı konur. Bu tanı doğrultusunda da hastaya uygun tedavi uygulanır.
Peki, Patoloji Laboratuvarı Ne İş Yapar?
Patoloji laboratuvarı söz konusu incelemelerin yapıldığı yerdir. İncelemeler hücre bazında olduğu için genelde mikroskop gibi aletlerin yer aldığı bu laboratuvarda hastalardan toplanan örnekler belirli testlere tabii tutulur. Patoloji laboratuvarı tüm hastane ve büyük sağlık kuruluşlarında mutlaka bulunur. Bazı aile sağlığı merkezlerinde de küçük çaplı patoloji laboratuvarları görebilirsiniz. Bu ortamda çalışan kişilerin titiz ve dikkali davranması gerekmektedir. Bu laboratuvarlarda yalnızca patoloji teknikerleri ve laborantlar gibi alanlarında uzman kişiler görev alır.
Patoloji Laboratuvar Teknikleri Ne İş Yapar?
Patoloji ve laboratuvar teknikleri nedir sorusunun yanıtını açıkladık. Peki, patoloji teknikeri ne yapar? Görev tanımı nedir?
Patoloji laboratuvar teknikleri okuyanlar herhangi bir sağlık kuruluşunun ilgili laboratuvarında görev alabilirler. En basit tabiriyle patoloji teknikerleri, hekim tarafından laboratuvara gönderilen vücut sıvılarının incelemelerini yaparak raporlarlar diyebiliriz. Fakat daha detaylı bir biçimde açıklamak gerekirse laboratuvarda çalışan bir patologun görevleri şu şekilde açıklanabilir:
- İstenilen doku kesitlerini en doğru şekilde hazırlamak.
- Vücut sıvılarını uygun yöntem ve teknikler doğrultusunda incelemek.
- Makroskobik tarifler yazmak ve uzmana incelemelerde yardımcı olmak.
- Otopsi ve ameliyatlardan çıkarılan parçaları incelemek.
- Biyopsi sonucunda gönderilen parçaların kabul ve boya işlemlerini yapmak.
- Su banyosu için kesit işlemi uygulamak.
- Laboratuvar malzemelerin steril ve temiz kalmasını sağlamak.
- Laboratuvar kayıtlarını tutmak.
- Yapılan inceleme ve analizlerin raporlarını hazırlamak.
- Lam ve blok arşivi yapmak.
Nasıl Patolog Olunur?
Patoloji laboratuvar teknikleri nedir, görevleri nelerdir hepsini inceledik. Umuyoruz ki aklınızda patoloji nedir ne iş yapar sorularının cevapları iyice oturmuştur. Şimdi gelelimpatoloji okumak isteyenlerin yapması gerekenlere.
Laboratuvar ortamında kapalı bir alanda çalışan patoloji laboratuvar teknikeri olmak için 2 yıllık “Patoloji Laboratuvar Teknikeri” bölümünü okumanız gerekmektedir. Meslek yüksekokulları (MSO) tarafından verilen bu eğitim sonunda alacağınız unvan ise “Patoloji Laboratuvar Teknikeri” olacaktır.
Patoloji İş İmkanları Neler?
Mesleği öğrendik, tıbbi laboratuvar teknikleri nedir, ne iş yapar hepsini anladık. Peki, bu bölümü okuyanlar nerelerde çalışabilir?
- Tüm özel hastanelerde çalışabilirler.
- Patoloji teknikerleri devlet hastanelerinde de görev alabilirler. Fakat bunun için KPSS’ye girerek patoloji ve laboratuvar teknikleri atama başvurusunda bulunmaları gerekir. Patoloji laboratuvar teknikleri atama puanları hastaneye ve ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir. Fakat geçtiğimiz yıllara bakarak ortalama bir değer vermek gerekirse patoloji laboratuvar teknikleri kpss atama puanları 80-85 civarındadır diyebiliriz.
- Moleküler patoloji laboratuarları ve adli tıp kurumları da patoloji teknikeri alımı yapar. Buralarda da çalışabilirsiniz.
- Üniversite hastanelerinde çalışabilirsiniz. Ayrıca daha sonra meslekte yer değiştirme hakkı verilmektedir. Böylece patoloji teknikerleri laborant veya hemşire de olabilirler. Eğer dikey geçiş sınavı (DGS) ile hemşirelik bölümüne geçerseniz direkt buradan da mezun olabilirsiniz.
Patoloji teknikeri atama dönemlerini iyi takip eder ve KPSS’den patoloji atama puanları için istenilen değerde bir sonuç elde ederseniz devlet hastanelerinde çalışabilirsiniz. Bunun dışında özel kuruluşların tıbbi laboratuvar iş ilanları sayfalarını takip ederek iş başvurusunda bulunabilirsiniz. Patoloji teknikeri iş ilanları sitelerinin linklerine bölüm sonundan ulaşabilirsiniz.
Kariyer.net laboratuvar teknikeri iş ilanları sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Jooble.org sitesinde yayınlanan patoloji teknikeri ve laborant iş ilanları detaylarını görüntülemek için TIKLAYINIZ!
Patoloji Teknikeri Maaşları Ne Kadar?
En merak edilen sorulardan biri de “Patoloji ne kadar maaş alır?” Yazımızı bitirmeden bu konuya da değinelim ve size patolog maaşı hakkında bilgi verelim.
Patoloji teknikeri maaş aralığı görev yapılan kuruluşa göre değişir. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi devlet hastanelerinde patoloji maaşları özel hastanelerden daha yüksektir. Fakat bazı özel laboratuvarlarda patoloji maaş miktarları devlet hastanelerinden yüksek olabilir. Bu patologun tecrübesine ve laboratuvarın kapsamına bağlıdır.
Devlet hastanesinde patoloji laboratuvar teknikleri maaş aralığı 3.600 – 4.600 TL arasındadır. Bu miktar tecrübeye ve kıdeme göre değişir. Bu meblağa ek ödemeler ve döner sermaye ücretleri de eklenir.
Özel kuruluşlarda patoloji ve laboratuvar teknikleri maaş miktarları asgari ücretten başlar ve hastanenin politikasına göre artış gösterir.
Görevde yükselme ya da bir üst kademeye geçmek isterseniz maaşlarınızda da değişme olacaktır. İleriye dönük meslek araştırması yapan gençler için son derece ideal bir bölüm diyebiliriz.
Diyaliz Teknikeri Maaşları ve İş İmkanları
Bir önceki yazımız olan Fason İşler İle Para Kazanmak - Dışarıya Fason İş Veren Firmalar başlıklı makalemizde Ankara da Fason İş Para Kazanmak, Bursa Fason İş İlanları 2015 ve Ev Hanımlarına Fason İş Verenler hakkında bilgiler verilmektedir.
Ben 2015 mezunuyum 3 yıldır iş bulamıyorum Ankarada yaşıyorum zaten bu ile atama yok.özellerde de insanlar sistemi oturtmuş başka başka işi bi şekilde öğrenmiş insanlar çalışıyor özellerde zaten diploman değil tecrüben önemli bu bölümde kısacası iş çok zor.pek ümitli değilim iş bulmada devlette bir yerde bi dayın olmazsa girme şansın hiç yok.geleceğinizi bu mesleği seçerek mahvetmeyin 2 yıl boşa gider bu kadar net!!
Patoloji bölümü çok iyi iki tane zor dersimiz var anatomi ve fizyoloji başkada zor bir yanı yok gayet rahat bi bölüm iş imkanlarıda geniş hem özel hemde devlette iş imkanı var
İş imkanı falan yok 2017 mezunuyum 56 kişilik sınıfta sadece bir tane arkadaşımız laboratuvarda çalışıyor diğerleri işsiz! 86 aldı bi arkadaş atanamadı!
Ben bu bölümü okumak istiyorum zor mu sözel okudugum için yapabilir miyim sayısal dersleri daha mı ağır cevap verirseniz sevinirim
Sınav zamanları çalışmalarıyla bu bölüm bitirilir. Fakat ataması çok az.ben mezun oldum ama ne yapacağımı bilmiyorum
.internette yazdığı gibi değil bence.
Ben de patoloji okuyorum ve gayet memnunum . Sağlık bölümlerinde en rahat ve en ideal bölüm bu bence . Ayrıca kpss den 75 altı puan alırsanız tabi atanmaniz zor olur . 80 ve üstü puan alıp da atanamayan kim var ?
Peki zor bölüm mü ben sözelciyim sayısal dan anlamıyorum sayısal ağırlık mi
80 ve üstü alıp tanamayan çok insan var… 88-89 la açıp / 84-85 le kapatmış alımı. Kadro diye birşey yok denebilecek kadar az.
o kadar kötümü cidden ataması?
Bence tercih etmeyin pişman olursunuz şuan sıfır ataması olan bir bölüm ve özelde asgari ücrete Sürünücez üstelik özel üniversite de okuyorum boşuna masraf ataması yok. Onun yerine att paramedik yazın
Kesinlikle size katiliyorum bende özelde okudum onca parayla cok pismanim bu bolumu okudugum icin tibbi laboratuvar okusaydim keske en azindan hergun is dusuyo internete sürüyle patolojiyi özelde bile bulursan ne ala öp basina koy hadi buldun diyelim zaten heryerde olmayan bi bolum oldugu icin isveren kus kadar parayla posani cikarir . Kpss de 1000 kisiden 10 kisi falan atiyo 1 sene oldu issizim
Acaba siralamaniz nasıldı
Patoloji dersleri nasıl peki çok zorlarmi sayisalmi çok endiseliyim
Kaç puanla atandiniz bnde aydın üniversitesi nde patoloji okuyorum şu an ve çok kaygiliyim ?
Ben de 2015 yılında Bitlis Eren Üni.Patoloji teknikerligi okudum ve mezun olur olmaz atandım.yani kolay iş bulabilme imkanı olan bir meslek.Gençlere tavsiye ederim pişman olmazsınız.
Ygs ye gireceğim gerçekten iş imkanı nasıl öğrenmek istiyorum
Siralamaniz nasıldı acaba
bende bu yıl 256.000 sıralamaamla edirne trakya üni. patoloji kazandım. bu yıl saglık bölümlerine yığılms asırı oldu.önumuzdeki yıllarda da aynen devam edecek gibi. size tavsiyem hiç bilinmeyen bölümleri seçin. patoloji bunun için ideal.atama puanları da oldukca makul. basarılar..
Kaç puanla nereye atandın kardeşim
Merhaba
Ben de bu bölümü seçmek istiyorum da biraz detaylı bilgi verebilir misiniz. Kpss ile kaç puanda Atandınız. ?
Teşekkürler
Sağlık bakanlığı en son 12.500 alıp yaptı bize açılan kadro 35 kişilik bi kadro öyle lanet bi bölüm yani okurken çok umursamadım bulurum bi yerde iş dedim ama yok mezun olup boşta kaldığımda anladım hayatımın hatasını yaptığımı
Yani patoloji okuyan issiz kalabilir diyosunuz
Bende bu sene kazandım ama bu kadar yorumdan sonra kaygılanmaya başladım gerçekten ataması iyimi
Kaç puanla atandınız ?
Tesadüfe bak ! Ben de Bitlis Eren’de okudum ve 2015 de atandım.
Kaç puanla atandiniz acaba