Küçük İşletmesi Olanlar İçin Müşteri Çekme Yöntemleri
Küçük İşletmem Var Müşterim Az Diyenlere Özel
Merhaba Sayın Okurlarımız. Çok fazla sermayesi olmayanların yoğun olarak girdiği küçük işletmeler kimi zaman başarısız olabilmekte. Bunun nedeni ise müşteriyi elde tutamamak ve müşteri çekememekten kaynaklanmaktadır. Eğer kendinize ait bir böyle dükkanınız varsa daha fazla müşteriniz olsun istiyorsanız sizin de bir takım çalışmalar yapmanız gerekmektedir. Her insan işinde başarılı olmak ister fakat başarı için lafta kalmamak biraz çabalamak gerekmektedir.Küçük Ölçekli İşletmelerde başarı sağlamak isteyenlerin öncelikle doğru sektörü bulmaları gerekmekte. Yani pazarlama ve satış işinden iyi anlayan birisinin bir market açması saçma olacaktır. Bunun yerine kendinize sıcak satış yapabileceğiniz elinize anında nakit para geçebilecek sektörler bulmalısınız. Bu sektörler hangileri olmalı ? Ve doğru sektör nasıl bulunur başarı yakalanır ? Merak edilen bu sorularınıza yanıt verelim.
DOĞRU SEKTÖRÜ BULMAK
Küçük ölçekli bir işletmeniz var ve doğru sektörde olup olmadığınızı hala anlamış değilseniz biraz özeleştiri yapmanız gerekmekte. Kendinize hangi alanda daha başarılı olduğunuzu hangi sektörde daha pasif ve bilgi yoksunu olduğunuzu sorun. Ve şuan mevcut işletmenizin doğru olduğundan eminseniz emin adımlarla yürümek için biraz çalışma gösterin. “Peki işletmemi büyütmek için neler yapabilirim ?” diyorsanız bu sorunuza da yanıt verelim.
MÜŞTERİ POTANSİYELİNİZİ ANALİZ EDİN
Hangi semtte hangi ilçede hangi insanlara hizmet verdiğinizin başarılı olmakta önemli bir payı vardır. Müşterileriniz zengin mi yoksa orta halli mi yada yoksul mu ? Bunu bilmeli buna göre ürün satışı ya pazarlaması yapmalısınız. Yani o bölgedeki vatandaşın sizin ürünlerinizi alma gücü yoksa zaten o küçük ölçekli işletmenizin tutunması çok zor olacaktır.
FARKLI MÜŞTERİLER BULMAYA ÇALIŞIN
Dükkana bağlı kalıp müşteri beklemek çoğu zaman can sıkıcı olmuştur. Bu nedenle eğer ürünlerinizi farklı müşterilere ulaştırmak ve tanıtmak istiyorsanız bunun için çalışmanız gerekiyor.
Örnek: Eğer bir cep telefonu ve aksesuarları dükkanınız varsa bu ürünlerinizi sadece dükkandan satmak yerine internet üzerinden bir sanal mağaza oluşturup tüm Türkiye Geneline gönderebileceğinizi yazarsanız daha çok kazanırsınız. Bu en basit örnektir. Elbette bunun haricinde de yeni müşteriler kazanmanız ve elde tutmanız mümkündür.
KÜÇÜK’TE OLSA REKLAMINIZI YAPIN
Benim işletmem zaten küçük kendi kazandığım dükkanı anca çeviriyor diyorsanız burada yanlış yapıyorsunuz. Eğer büyümek istiyorsanız reklam çok önemlidir.
1-Yerel Gazetelere İlan: Eğer bunun için belirli bir bütçe ayırabilirseniz faydalı olacaktır. İşletmenizin hem görsel hem de yazılı bir şekilde gazetenin hem internet sitesinde hem de gazetenin kendisinde reklamının olmasını talep edebilirsiniz.
2-Tabela ve Bilboard Tercih Edilebilir: İnsanların her zaman dikkatini çekmiş olan büyük reklamlar sizin için de yeni müşteriler anlamına gelmektedir. İlgi çekici reklamlar hazırlatabilirseniz müşterileriniz de bu reklamlar sayesinde işletmenizi kesinlikle ziyaret edecektir.
3-Müşteriye İyi Davranın Memnun Edin:Eğer yeni müşteriler kazanmak ve kalıcı müşteriniz olsun istiyorsanız işletmenize gelen müşterilerin isteklerini karşılamanız için elinizden geleni yapmalı ve karşı tarafın bunu anlamasını sağlamasınız. Sizden bir ürün talep edildiğinde “elimizde yok” demek yerine “Elimizde yok ama,getirtiriz” derseniz daha şık olacaktır.
4-Müşterileri Her Zaman Hatırlayın: Özel günler,bayramlar da müşterilerinizi unutmayın. Müşterilerinize mail atın ya da faks çekin. Hatta bütçeniz varsa her müşterinize bayramda ya da özel günlerde özel hediyeler gönderin. Bu onların çok hoşuna gidecektir. Belki size tanesi 5 liraya mal olan bir hediye geri dönüş olarak 100 BİN liralık bir iş olabilir.
İşletmenizde başarı sağlamak istiyorsanız bu bahsetmiş olduğumuz noktalar son derece önemlidir. Uzmanlar küçük işletmelerde başarının sırrını bunlara sağlıyor. Merak edilen sorular arasında yer alan başarısızlık nedenlerini daha önce işlemiştik. Bu konuda da bilgi alabilirsiniz.
Küçük İşletmeler Neden Başarısız Olur ⇐(Makale İçin Mavi Bağlantıyı Kullanın)
Kaynak
Bir önceki yazımız olan Seyahat Acentası Bilet Satış Ofisi Nasıl Açılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.