İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Uzun Dönem Askerlik Yapma Rehberi: Maaşlar, Şartlar, Başvuru

14.11.2019

18 yaşına gelmiş her Türk gencinin askerlik yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Pek çok ülkede askerlik, vatani bir görevden ziyade bir meslek olarak görülürken Türkiye’de bu durum biraz daha farklıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin her döneminde askerliğin zorunlu olması tartışılan bir konu olmuştur. Hükumetler dönem dönem çıkardıkları bedelli askerlik kanunları ile Türk gençlerini, kimi zaman yasada belirtilenlerden daha kısa süre için silah altında tutarak kimi zamansa asker ocağına hiçbir zaman almadan, para karşılığında askerlik hizmetini yapmış olarak saymıştır. 2019 yılında yürürlüğe giren yeni bir yasayla askerlikte bedelli daimi hale getirilmiştir.

Türkiye’de askerlik önceki dönemlerde; kısa dönem askerlik, uzun dönem askerlik ve bedelli askerlik olarak üç farklı kategoriye alınmıştı. Ancak hükumet tarafından çıkarılan son yasayla bu durum değişti. Yeni yasaya göre kısa dönem ve uzun dönem ayrımı kaldırıldı, 6 aylık hizmet süresi getirildi. Bedelli askerliğin kalıcı hale gelmesiyle birlikte gerekli başvuruyu yapan vatandaşların 6 ay yerine yalnızca bir ay askerlik yapmasının önü açıldı. Bununla birlikte Türk gençlerinin, diledikleri durumda askerlik hizmetlerini uzatmayı tercih etmelerine ve uzatılan süre için ödeme almalarına olanak tanındı.

Uzun Dönem Askerlik Nedir?

Yeni yasaya göre uzun dönem paralı askerlik uygulamasından, 6 aylık hizmetini tamamlamış olan er, erbaş, yedek subay ve yedek astsubayların başvuru yaparak askerlik hizmetini 6 ay daha uzatmaları halinde yararlanmak mümkündür. Askerliklerini uzatmak isteyen gençlerin Milli Savunma Bakanlığı’na başvuru yapmaları gerekir. Başvurusu onaylanan askerler, toplamda 12 ay askerlik yaparlar. Bu bir yıllık askerlik hizmetinin sonunda ise terhis işlemleri gerçekleştirilir. Ayrıca uzun dönem askerlik başvurusu yapan vatandaşların aldıkları bu karardan vazgeçmeleri mümkün değildir, sadece uzun dönem askerlikte, askerliğe devam etmeyi engelleyen teşhis alan askerlerin erken terhis olmasına izin verilir.  Ayrıca askerlik hizmetini uzatan vatandaşlara, iki farklı terhis belgesi verilir.

Uzun dönem askerlik kaç ay?

Yeni yasaya göre uzun dönem askerlik süreci 12 aydır. Bu 12 aylık sürecin uzatılması veya kısaltılması vatandaşlar tarafından isteğe bağlı bir şekilde mümkün değildir. Ancak olağanüstü bir durumun gerçekleşmesi halinde bu süre, devlet yetkilileri tarafınca uzatılabilmektedir.

Üniversite mezunu uzun dönem askerlik yapabilir mi?

Evet, üniversite mezunları uzun dönem askerlik yapabilir. Üniversite mezunu olmanız halinde askerliğinizi 6 aydan uzun yapmak için Milli Savunma Bakanlığı’na başvuruda bulunabilir ve askerlik hizmetinizi 12 aya, yani bir seneye uzatabilirsiniz. Bu başvurunun ardından bedelli askerlik hizmetinden yararlanamazsınız ve aldığınız karardan geri dönemezsiniz.

Ayrıca uzun dönem askerlik, yeni yasayla birlikte tüm askeri personeller için sunulmuştur. Yani üniversite mezunu olmasanız bile uzun dönem askerlik yapabilirsiniz.

Lisans mezunu uzun dönem askerlikte hangi rütbeyi alır?

Yeni yasa, 4 yıllık lisans mezunu olan Türk gençlerinin de askerlikteki pozisyonunu açıklığa kavuşturdu. Buna göre eğitim düzeyi 4 yıllık lisans veya daha üstü olan Türk gençleri, askerliklerini yedek subay olarak yapabilecekler. Fakat burada önemli bir husus bulunur; sadece Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından belirlenen kontenjan kadar yedek subay alımı yapılır. Dolayısıyla yedek subaylık için yapılan başvuru sayısı kontenjandan fazla ise adaylar arasından eleme yapılır.

İki ya da üç yıllık (hazırlık dahil) ön lisans bölümlerinden mezun olan Türk gençleri ise askerlik hizmetini, yedek astsubay olarak yapabilirler. Buna ek olarak eğitim seviyesi dört yıl veya daha üzerinde olan Türk vatandaşları, yedek subaylık başvuruları olumsuz sonuçlandığı takdirde, yedek astsubaylık başvurusunda da bulunabilirler.

Uzun dönem askerlik acemi birliği kaç gün?

Yeni yasa hükmünce askerlik sistemi genel hatlarıyla değiştirilmiştir. Bu değişiklikler ile birlikte yaklaşık bir aylık askeri eğitim zorunluluğu getirilmiştir. Bu zorunlu eğitim kapsamında bütün askerler için acemi birliği süresi 28 gün olarak belirlenmiştir. Bedelli askerlik yapacak veya yapmakta olan Türk vatandaşları genellikle, askeri birliklerinde yapılan yemin törenlerinin ardından terhis edilirler.

Uzun dönem askerlik şartları nedir?

Eski yasalar yürürlükteyken uzun dönem askerlik şartları fazlasıyla tartışılan bir konuydu. Ancak son yasayla birlikte uzun dönem askerlik şartını sağlamak için başvuru yapmak yeterli oldu. Yeni yasaya göre yapılacak başvuru, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmenin ardından onaylanırsa, başvuru sahibinin askerlik hizmeti 6 ay daha uzar. Bunun haricinde herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur.

Bedelli askerlik başvurusu yapanların uzun dönem askerlik başvurusu yapmaları mümkün değildir.

Uzun dönem askerlik maaşı ne kadar?

Yeni yasayla birlikte askerlik çağına gelmiş Türk gençlerinin en çok merak ettikleri konulardan biri de uzun dönem askerlik maaşıdır. Yeni yasayla birlikte belirlenen uzun dönem askerlik maaş tutarları ise şu şekilde:

  • Erler: 2.024 Türk Lirası
  • Onbaşılar: 2.154 Türk Lirası
  • Çavuşlar: 2.285 Türk Lirası
  • Yedek subay olarak askerlik yapanlar: 5.563 Türk Lirası

Tüm bu maaşlara ek olarak ise; Iğdır, Hakkari, Van, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerindeki sınır birliklerinde görev yapmakta olan askerlere 992 TL daha ek ödeme yapılır.

Yeni yasaya göre uzun dönem askerlik yapan Türk vatandaşları maaş dışında çeşitli avantajlara da sahip olurlar. Bu bağlamda uzun dönem askerlik yapmayı tercih edenlere bazı sosyal haklar verilir. Bir yıl askerlik yapanlar, TOKİ’den ev almak istedikleri zaman da önceliğe sahip olurlar. Tüm bunların yanı sıra, eğer askerliğini uzun dönem yapan kişinin ailesinin maddi durumu iyi değilse, askerlik hizmeti süresince bu aileye asgari ücretin yarısı kadar para yardımı yapılır.

Tüm bu haklara ek olarak, askerlik süresini 6 veya 12 ayda tamamlamış olan Türk vatandaşlarından, sözleşmeli personel sınavları ve askeri öğrencilik sınavlarına girenlerin puanlarına ek yüzde 20 puan verilir. Eğitim düzeyi meslek yüksek okulu ve meslek lisesi olanlara verilecek ek puanın oranı ise yüzde 25 seviyesindedir.

Uzun dönem askerlik çıkma ihtimali nedir?

Daha önceki askerlik yasasına göre isteyen her Türk genci, askerlik hizmetini uzun dönem olarak yapamıyordu. Şans eseri çıkarsa, uzun dönem askerlik yapılabiliyordu. Ancak artık böyle bir durum söz konusu değil.

Uzun dönem askerlikle ilgili kafaları kurcalayan bir diğer konuysa uzun dönem askerlik çıkması için taktiklerdi. Ancak yeni yasayla birlikte bu uygulama da son buldu ve böyle bir taktik kalmamış durumda.

Uzun dönemde asteğmen olarak askerlik yapmak mümkün mü?

Asteğmenlik, yedek subaylıkla eş anlamlıdır. Dolayısıyla asteğmen olmak ve uzun dönem askerlik yapmak isteyenlerin yedek subaylık koşullarını yerine getirmesi gerekir.

Yedek Subay Nasıl Olunur?

Geçtiğimiz dönemlerde yürürlüğe giren yeni yasayla birlikte askerlik çağına gelmiş Türk vatandaşlarının nasıl yedek subay olabilecekleri konusu da netleşmiş durumdadır. Buna göre askerlik çağındaki Türk gençlerinin yedek subay olabilmeleri için en az 4 yıllık lisans bölümlerinin birinden mezun olmaları gerekir. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından belirlenen kontenjanı dolduracak sayıda Türk genci, askerlik dönemini yedek subay olarak yapacaktır. Yedek subay ve yedek astsubayların hizmet süresi 6 ile 12 ay arasında değişiklik gösterir.

Yedek subaylık başvuruları e-Devlet veya askerlik şubelerince yapılabilmektedir. Ancak burada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin belirlemiş olduğu süre içerisinde başvuru yapmak gerekir. Belirlenen sürelerin dışında başvuru yapmak mümkün değildir.

Askerlik hizmetini yedek subay olarak yapmak isteyen Türk vatandaşları çoğu zaman “Yedek subay alımı neye göre seçiliyor?” sorusunu sorarlar. Lisans mezunları için 27 yaşından, lisansüstü eğitim alanlar için 32 yaşından büyük olmayanlar içinden yedek subay alımı yapılır.

Konuyla ilgili fazlasıyla sorulan bir diğer soru ise “En çok yedek subay hangi dönemde alınır?” sorusudur. Bu sorunun cevabı da değişkenlik gösterir. Bunun nedeniyse Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yedek subay alımlarını sayıyla yapmasıdır. Belirlenen sayı, her celp döneminde ihtiyaca göre farklılık gösterebilir.

e-Devlet üzerinden tercih işlemi nasıl yapılır?

  • Yoklama işleminizi tamamladıktan sonra bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayın.

  • “Kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıkladıktan sonra karşınıza gelen sayfadaki alanlara T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girin.
  • Sisteme giriş yapınca ilgili dönemlerde askerlik hizmetinizle ilgili tercihleri yapabilir, yedek subaylık başvurusunda bulunabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden askerlik tercih başvurusu için TIKLAYINIZ!

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.