Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Ne İş Yapar? Maaşları
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Nasıl Olunur?
Vaktin azaldığı, yapılması gereken işlerin ise hızla arttığı zamanları yaşamaktayız. Hal böyle olunca da yapılan işlerin hızlı, düzenli ve kaliteli olmasını sağlamak amacıyla bir çok meslek grubuna ihtiyaç doğuyor. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni mesleği de bu ihtiyaçlar doğrultusunda doğmuş bir meslek. Kamuda ihtiyaç duyulan tüm veri işlemlerini, bilgisayar ortamında gerçekleştiren bu mesleğin çalışma şartları bilgisayarla ilgilenenler, evrak işlerini sevenler ve oturarak çalışmaktan zevk alanlar için oldukça uygun.
Üstelik çalışma saatleri de sabah sekizde başlayıp akşam beşte sona eriyor. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni mesleğini merak edenler için hazırladığımız bu yazıda, veri hazırlama ve kontrol işletmeni ne iş yapar, nasıl veri hazırlama ve kontrol işletmeni olunur, çalışma ortamları ve şartları nasıldır, maaşları ne kadardır gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Ne İş Yapar?
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni olan kişilerin yaptığı iş aslında tam olarak adı üzerindedir. Çalıştıkları kamu kurumu içerisinde, kendilerine verilen evrakları dijital ortama aktarmak, kontrollerini yapmak, düzenlemek ve arşivlemek başlıca görevleridir. Ayrıca herhangi bir başka veri girme işlemi de ve girilen tüm verilerin doğruluğunun kontrolü görevi arasında yer almaktadır.
Nasıl Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Olunur?
Sizlere ne iş yaptıklarından bahsederken “çalıştıkları kamu kurumu içerisinde” diye başlayan bir cümle kurmuştuk. Veri hazırlama ve kontrol işletmenleri kamu kurumlarında çalışırlar, kendilerine bu unvan KPSS ataması sonucunda verilir. Ayrıca adayların “bilgisayar işletmeni” sertifikasına ihtiyaçları vardır.
Bu sertifika yılın belirli zamanlarında açılan kurslarda, sınavları başarıyla tamamlayan adaylara MEB onaylı olarak verilmektedir. Bu mesleği yapmak isteyen kişilerin bilgisayar ve klavye kullanımıyla arası iyi olmalıdır, evrakları bilgisayara aktarmaktan zevk duymalıdır. Dikkati yüksek olmalı, kendisine verilen işleri eksiksiz ve hatalarını kontrol ederek doğru olarak bilgisayar ortamına aktarmalıdırlar.
Eskiden görevde yükselmek amacıyla Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliğine başvurular sadece memurlar, sekreterler, tahsildarlar tarafından yapılabilmekteydi. Ancak geçmiş yıllarda yapılan düzenlemelerle, şuan en az iki yıllık yüksek okullardan mezun olan tüm personeller, görevde yükselebilmek adına bu pozisyona başvuruda bulunabiliyorlar.
Yapılan düzenlemeyle birlikte memurlar, sekreterler, tahsildarlar ise sınavsız olarak Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak atanabiliyorlar. Ayrıca derece atlama, maaş artışı, yeşil pasaport alabilme hakkı gibi nedenlerle, bu meslek memurlukta büyük bir ilgi görmekte.
Çalışma Ortamları ve Şartları Nasıldır?
Veri hazırlama ve kontrol işletmenlerinin çalışma şartları; kişisel kamu odalarında veya büyük bir ofis içerisinde iş arkadaşlarıyla beraber çalışmaktadırlar. Uzun süreli oturarak çalışırılar. Mesai saatleri normal memurlar gibi sabah sekiz, akşam beş arasıdır.
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Maaşları
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni maaşları meslekte geçirdiği süreye ve çalıştığı kuruma göre farklılık göstermekle beraber 2.000 TL ile 2.500 TL arasında değişmektedir.
Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
maaş 3000-5500 arası kurumdan kuruma değişmektedir.
kpss kazandktan sonra mülakat ya da eğitim filan var mi acaba?
MEB onaylı sertifikayı almak şart mı yada böyle bir kadro açıldığında bunu üniversitede bilgisayar dersi aldığımızı gösteren transkriptle belgeleyemez miyiz
2000 tl azmiş ya
VHKİ lerin 112 cagri merkezlerin de calisacagi ve vardiyali olacagi söyleniyor.boyle bir düzenleme yapildigi söyleniyor.bilgilendirir misiniz.ivedi
Güzel yazınız ve bilgilendirmeniz için teşekkürler.