İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

KOSGEB Girişimcilik Kursu Rehberi: Kaç Gün? Şartları Neler?

18.02.2019

Kendi işini kurmak isteyenler, devlet destekli Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdari Başkanlığı (KOSGEB) tarafından verilen uygulamalı eğitim ve faizsiz kredi imkanlarından yardım alabilir. 1990 yılından itibaren küçük ölçekli işletmelere ve girişimcilere karşılıklı ve karşılıksız yardımda bulunan KOSGEB, Türk sanayisinin aktifleşmesini ve gelişmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Aynı zamanda yeni iş kollarının oluşmasına olanak tanıyan krediler veren KOSGEB, girişimcilerin uygulamalı eğitim programlarıyla ihracat, kurumsallaşma ile araştırma-projelendirme konularında kendilerini geliştirmelerini sağlar. Yaratıcı iş fikirleri olan girişimciler belirli kurallar ve alınması gereken sertifikalar neticesindeki başvuruları sayesinde, giderlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanmasını sağlayan KOSGEB hibelerinden faydalanabilirler.

KOSGEB girişimci ruhunu yaygınlaştırmak, girişimcilerin rekabet duygularını geliştirmek, girişimcilerin ve küçük ölçekli işletmelerin ülke ekonomisindeki paylarını artırmak ve işletmelerin hedefleri doğrultusunda büyümesini sağlamak amacıyla çalışmalar yapmaktadır.

KOSGEB hibe, uygun faiz imkanlarından ve desteklerinden faydalanmak isteyen girişimci adaylarının kayıtlı bir işletmesi olması gerekir. İşletmesi olmayan adayların programlardan yararlanabilmesi mümkün değildir.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Nedir ?

KOSGEB destekleri kapsamında “Yeni Girişimci Desteği” başvurusu yapmak isteyenlerin öncelikle, düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitim kurslarına katılmaları gerekir. Uygulamalı eğitimler girişimcilerin yeni iş kurma konusundaki bilgi ve becerilerini arttırmaya yöneliktir. Aynı zamanda bu kurslar sayesinde girişimcilik adayları kendi işletmeleri için sorumluluklarının bilincine vararak gelecek hedefleri doğrultusunda iş planları oluşturabilme yetisine sahip olurlar. Eğitimler yeni girişimci desteği ön başvurusu niteliğinde olduğu için uygulamalı eğitimin son basamağında Yeni Girişimcilik Desteği ya da başvurusu uygun görülen desteklerin veya hibelerin aşamaları ve işletmeye yararları da anlatılır.

Eğitimler KOSGEB, İŞKUR, belediye, esnaf odaları, ticaret veya sanayi odaları tarafından ücretsiz olarak verilmektedir. Bu eğitim için katılımcılardan, söz konusu kurum ya da kuruluşların herhangi bir sebep göstererek ücret talep etmesi söz konusu değildir. Genel katılıma açık olan eğitim programlarının yeri ve zamanı KOSGEB tarafından yapılan resmi ilanlarla duyurulur.

KOSGEB Girişimcilik Eğitim Kurslarının İçeriği ve Kapsamı Nedir ?

Genel olarak 15- 30 kişilik sınıflardan oluşan KOSGEB Uygulama Girişimcilik Eğitimi’nde katılımcılara yeni iş fikirlerinin bulunması, planlanması ve geliştirilmesi konusunda destek verilir. İş planı oluşturulurken üretim ve iş alanın bulunduğu pazarın değerlendirilmesi yapılıp işin girişimcilik adayları için riskinin ölçülmesi sağlanır.

KOSGEB tarafından açıklanan uygulamalı eğitim kurslarında, girişimcilere paket halinde toplanmış dört ana kategori üzerinden;

  • Girişimcilik özelliklerinin kazanılması,
  • Yeni iş fikirleri geliştirme ve yaratıcılık egzersizleri,
  • Deneyimlerin aktarılmasıyla beraber girişimcilik sorumluluk bilincinin oluşturulması,
  • İşletme kavramı,
  • İşletme fonksiyonları, çeşitleri ve kuruluş türleri,
  • İşletme kapsamındaki mali ve hukuki sorumluluklar,
  • İş kavramı ve ögeleri,
  • İş modeli ve iş planı oluşturmaya yönelik atölye çalışmaları,
  • KOSGEB destek ve programlarının başvuru süreçlerinin değerlendirilmesi gibi konularda eğitim verilir ve pratik yöntemlerle birlikte girişimcilik uygulamaları gerçekleştirilir.

Konuların tamamlanmasıyla birlikte katılımcılar için kurs sona ermiş olur ve başarılı olan girişimcilik adaylarına desteklerden yararlanmayı sağlayan girişimcilik sertifikası verilir.

KOSGEB Girişimcilik Kursları Kaç Saat Sürer ?

Uygulamalı Girişimcilik Eğitim kursları toplamda 32 saatten oluşur ancak kursa gelenlerin gerekli durumlarda kullanabilecekleri devamsızlık hakları mevcuttur. Başarı belgesini almak isteyen katılımcıların KOSGEB kurslarındaki eğitimlere en az %80 oranında devam zorunluluğunu karşılamaları beklenir. Bu da kurs genelinde katılımcıların en az 27 ders saatinde bulunmaları şartını doğurur. Bu sürenin altında kalan girişimci adayları kurs tamamlandığında başarısız sayılır ve KOSGEB Girişimcilik Sertifikası alma imkanları ortadan kalkar. Kursta katılımcıların başarısız olması KOSGEB temelli destek, hibe ya da kredi başvurularını direkt olarak etkiler.

KOSGEB Girişimcilik Eğitim Kursu Şartları Nelerdir?

KOSGEB Girişimcilik kursuna katılım sağlayacakların Türkiye genelindeki tüm il ve ilçelerde belirlenen tarihlerde yetkili ve ilgili birimlere başvuru yapması gerekir. Ayrıca çalışmayan ya da işsizlerin başvuruları ise İŞKUR üzerinden yapılmaktadır. Başvuru taleplerinin yoğun olması durumda KOSGEB tarafından bütün başvuru kriterlerine uyan adaylar arasından kura yöntemiyle kursa katılımcılar belirlenir. Kura sonucunda kursa katılım hakkı bulamayan adayların daha sonraki dönemlerde eğitime dahil olma şansı saklı tutulur ve yeniden başvuru yapabilme seçeneği sunulur.

Başvuru sırasında gerçekleştirilen iş alanına ait özel sorulardan oluşan ön eleme mülakatını geçen adayların başvuruları kabul edilir. Bu mülakat kapsamındaki sorularla kişilerin KOSGEB Girişimcilik Eğitim Kursuna katılım amaçları öğrenilmeye çalışılır.

KOSGEB Uygulamalı Eğitim Kurs Başvurusu Nasıl Yapılır ?

KOSGEB Girişimcilik Eğitim programına katılmak isteyen girişimcilik adayları, e-devlet sistemi üzerinden ya da yaşadıkları ilde bulunan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) şubelerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir. Katılımcıların KOSGEB tarafından belirlenen tarih aralığı sona ermeden başvuru talebinde bulunmaları gerekir.

  • E- devlet üzerinden gerçekleştirilen başvurular için girişimcilerin, e-devlet mobil uygulamaları ya da web adresinden sisteme giriş yapmaları gerekmektedir. Bu site sayesinde adaylar yaşadıkları ilde ya da kendilerine en yakın noktada başlaması muhtemel kursları görüntüleyebilir. Aynı zamanda girişimciler, bu site üzerinden diledikleri kursa başvuru yapabilir.

E-devlet üzerinden KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi başvurusu yapmak için TIKLAYINIZ!

  • Çalışmayan ve işsiz durumundaki kursa katılmak isteyenler ise, İŞKUR şubeleri ya da https://www.iskur.gov.tr resmi web sitesi üzerinden kurs başvurularını yapabilir. Ancak İŞKUR destekli girişimcilik kursu başvurusu için adayların İŞKUR’a önceden kayıtlı olmaları şartı aranır. Kayıtlı olmayan kişiler için İŞKUR’un web sitesinde kayıt yaptırma seçeneği de mevcuttur. İŞKUR’un sistemine giriş yapan adayların online işlemler bölümünden kurs/programlar bilgilerine erişmeleri gerekir.
  • Aynı zamanda girişimcilik adaylar, Uygulamalı Girişimcilik eğitim noktalarını aşağıdaki bağlantıya tıklayarak öğrenmeleri mümkündür.

Eğitim noktalarını görüntülemek için TIKLAYINIZ!

  • KOSGEB Girişimcilik Eğitim kursu başvuru formuna katılımcılar aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirler. Ayrıca bu başvuru formu indirilip gerekli bilgiler doldurularak da doğrudan başvuru yapılabilir.

Başvuru formunu görüntülemek için TIKLAYINIZ!

KOSGEB Girişimcilik Eğitim Kursları Tarihi Ne Zamandır ?

Uygulamalı Eğitim programı kapsamındaki kursların her yıl ya da her ay düzenlenen sabit ve resmi bir tarihi bulunmamaktadır. Kursu düzenleyen anlaşmalı kurum ve kuruluşlar ile KOSGEB’in fikir birliğinde KOSGEB Girişimcilik kurs tarihleri belirlenmektedir. Belirlenen tarihler KOSGEB’in resmi internet sitesi üzerinden yaklaşık 1 hafta öncesinde duyurularak ilan edilir. Katılımcıların belirli aralıklarla siteye girerek yoğunluk yaşanmadan katılım başvurularını yapmaları daha sağlıklı olacaktır. Yoğunluk durumunda KOSGEB Girişimcilik kursu şartlarında değişikliğe gidilir, katılmak isteyenlerin mağduriyet yaşamamaları açısından başvuru başlangıç tarihlerine dikkat etmeleri gerekir.

Katılımcılar, aşağıdaki bağlantı üzerinden en yakın zamanda düzenlenmesi planlanan eğitim programlarının takibini yapabilirler.

KOSGEB eğitim planını görüntülemek için TIKLAYINIZ!

KOSGEB Girişimcilik Sertifikasının Önemi Nedir ?

  • Öncelikle KOSGEB’den destek ya da faizsiz kredi almak isteyenlerin mutlaka uygulamalı eğitim kurslarına katılıp başarıyla tamamlamaları ve KOSGEB Girişimcilik sertifikasını almaları gereklidir. Bu sertifika olmadan girişimcilerin belirli destek ve programlardan yararlanmaları söz konusu değildir. KOSGEB Girişimcilik Sertifikası almaya hak kazanan kişilerin, KOSGEB tarafından verilen 100 bin TL faizsiz destek kredisi ve 50 bin TL’ye varan hibe kredisi alması mümkündür.
  • Uygulamalı eğitim programı kurslarına katılacak kişilerin aynı zamanda kurs ile ilgili yapılan açıklamalara kısmına dikkat etmeleri gerekir. Çünkü bu kursun sonunda verilecek girişimcilik sertifikaları, kullanım yerlerine göre farklılık göstermektedir. Eğer kurs sonu belgesinin içeriğinde İŞKUR’a dair bir ifade bulunuyorsa, sertifika sahipleri belgelerini ancak İŞKUR aracılığıyla kullanılabilir.
  • KOSGEB tarafından Girişimcilik Destek programları kapsamında düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik eğitimini tamamlayan girişimciler, faizsiz kredi ya da hibe başvurularını şartlara uygunluğu durumunda eğitim programı dahilinde belirtilen tarihe kadar yapabilir.
  • Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni başarılı olarak tamamlayıp sertifika almaya hak kazananların Yeni Girişimci Desteği başta olmak üzere çeşitli destek ve yardımlara başvuru yapabilmeleri için önlerinde bir engel söz konusu değildir. Sertifika sahiplerinin belgeyi kaybetme durumu mevcut olsa bile başvuru işlemi gerçekleştirilir. Belgenin fiziki olarak girişimcilerde bulunmasına gerek yoktur. Çünkü girişimcilerin katılım bilgisi ve sertifika özellikleri KOSGEB kayıtlarına otomatik olarak işlenir. Belge sahipleri Yeni Girişimci Desteği’ne e-devlet sistemi üzerinden giriş yaparak elektronik ortamda başvurularını gerçekleştirebilirler.

Bir önceki yazımız olan 2020 En İyi TV Markası Hangisi? Hangi Marka Televizyon Almalıyım? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.