Küçük İşletmeler Neden Tutunamaz İflas Eder
Küçük İşletmelerin İflas Etme Nedenleri Nelerdir
Merhaba Sayın Okurlarımız. Bu makalemiz belki de bir çok öğrenci kardeşimiz arkadaşımız için ödev araştırması niteliğinde olacaktır. Çünkü okullarda verilen araştırma ödevleri artık farklı olmaktadır.Ülkemizde ekonomi alanındaki en büyük sıkıntılardan birisine değinmek istedik. “Küçük İşletmeler Piyasada Neden Tutunamıyor ? ” Bu gerçekten merak konusu olmuştur. Ve bunu gören girişimci adayları da işe girmeye çekinmektedir. Ancak biz sizlere bu iflas eden işletmelerin yaptığı hatalar neler bunlar üzerinde duracağız. Bir anlık hevesle başlayan fakat yeteri kadar ilgilenilmediği zaman nasıl olumsuz sonuçlar ile karşılaşılabileceğini elimizden geldiğince ve yaptığımız araştırmalar sonucunda sizlere aktarmaya çalışacağız. Umuyoruz ki faydalı bir makale olur.
Başarısızlık Nedenleri
1- Düzensizlik ve Plansızlık Başarısızlık Getirir: Eğer bir işte düzen ve plan yoksa o işte başarılı olmanız çok zor bir ihtimal. Küçük çaplı işletmelerin yaptığı en büyük hatalardan birisidir bu. Ne bir plan var ne bir düzen. Kara Düzen denilen şekilde bir işletme yönetilirse bu sistem yakın bir zamanda patlak verir ve bir heves uğruna açılan işletme zaman içerisinde bu hırs ve hevesin kaybolmasıyla iflas edenler arasında yerini alabilir.
2- Yönetimdeki Tutum: İşletme küçükte olsa bunu hafife almak her zaman başarısızlık getirecektir. Bu nedenle sanki bir holding yönetiyormuş gibi işinize bağlı olmanız gerekmektedir. Bunu yapmayan girişimciler saman alevi gibi bir anda parlar ancak daha sonra sönmeye mahkum olacaklardır.
3- Yanlış Yer Seçimi: Bir işletmeyi açacaksanız uygun yere açmanız gerekmektedir. Örnek verecek olursak Öğrencilerin yoğun olduğu bir yere Dönerci Açmak mantıklı bir davranışken otobüslerin yoğun geçmediği bir yere Bilet Dolum Gişesi açmak yanlış lokasyon seçimi olacaktır. Bu da başarısızlık getirecektir. Açacağınız yerin açacağınız dükkanla uyumlu olmasını sağlamalısınız.
4- Yetersiz Sermaye: Daha önce üstüne basa basa söylediğimiz bir heves uğruna açılan işletmeler eğer girişimcinin ardında bir miktar sermayesi yoksa başarısız olması ihtimaller dahilindedir. Çünkü bir işletme küçük de olsa bazı harcamalar isteyecektir. Yani harcamalarınız giderleriniz olacaktır. Böyle durumlarda eğer paranız yoksa bankadan kredi çekebilirsiniz fakat çektiğiniz krediyi faizi ile ödeyeceğinizi unutmayınız. Bu da daha büyük bir borçlanmaya sebep olabilir.
5- Yanlış Pazar Seçimi: Bir ön araştırma yapmadan açılan küçük işletme yanlış sektör kurbanı olabilir. Henüz ülkemiz de bilinmeyen bir sektöre girmektense bilinen bir sektör daha mantıklı olabiliyor. En azından bu çoğu zaman böyle. Bu yüzden insanların bildiği bir pazara girin. Örnek verecek olursak Çiğ Köfte Dükkanı Açmak gibi.
Küçük İşletmeler Nasıl Başarı Yakalar
1- Düzen Tertip Şart: İşletmeniz ne kadar küçük olursa olsun isterse bir mahalle bakkalı olsun. Kesinlikle düzen içinde olmalı ve bir iş planı olmalıdır. Yani iş yerinde kimin çalışacağına kasaya kimin bakacağına servisi kimin yapacağına,pakete kimin gideceğine bu gibi önemli detayları belirlemek gerekmektedir. Bu sayede düzen oturtulur ve başarı sağlanır
2- Yönetimi Sıkı Tutun: Yönetim kadrosunda her kim olursa olsun çalışanları ile laubali olmaması gerekiyor. Eğer yönetim işi sıkı tutmazsa ilerde büyük bir sorun olabilir. Bu yüzden çalışanlarla iş verenler arasında bir hiyerarşi olmalıdır.
3- Gerekli Parayı Ayırın: İşletmeniz için gerekli parayı bütçeden ayırmanız gerekmektedir. Boşa gidecek diye düşünmeyin. Ticarette ne zaman ne olacağı hiç belli olmaz. Emek vermeden para kazanılmıyor.
4- Doğru Yer Seçimi Yapın: Yukarıda bahsettiğimiz yanlış lokasyon seçimlerinden birisi olursa başarısız olursunuz. Bunun için hangi sektöre girecekseniz ilgili alanda yoğun müşteri potansiyeli olan yerlere işletme kurmanız sizi başarıya götürür.
Bunun gibi şeyler bir işletmenin başarısını ve başarısızlığını etkiler. Eğer sizde bunlara uyarsanız gerçekten iyi bir işletme sahibi olursunuz ve başarıyı yakalarsınız.
Kaynak
Bir önceki yazımız olan Seyahat Acentası Bilet Satış Ofisi Nasıl Açılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Teşekkürler bunları bilmemiz bizim için çok iyi oldu..