İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Kayyum Sözlük Anlamı Nedir ? Kayyum Ataması Nasıl Olur

30.10.2015

Kayyumun Anlamı Nedir ? Görevleri Nelerdir ?

Merhaba Sayın Okurlarımız. Son zamanlarda dillerden düşmeyen ve herkesin sık sık kullandığı bir terim olan Kayyum ne demek bu konuda bir araştırma yaptık ve vatandaşların anlayabileceği dilden anlatma gereği duyduk.Bildiğiniz üzere İpek Koza Holding’in medya organlarının hepsine kayyum atandı ve Bugün TV,KanalTürk gibi kanalların başında Kayyumlar getirildi. Son haftaya damgasını vuran Kayyum hangi durumlarda atanıyor ve atandıktan sonra ne gibi görevlere sahip oluyor merak edilen bu sorulara yanıt vermek istiyoruz. Öncelikle sözlük anlamını söylemek gerekirse Kayyum ; “Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse.” olarak belirtilmiştir. Aynı İpek Koza Holding’in başına getirilen holdinglerin bu işleri yapmakla görevlendirilmesi gibi.

KAYYUM NE DEMEK ?

HUKUKTA KAYYUMUN ANLAMI

Sözlük anlamından da anlayacağınız üzere bir malın ya işin yönetilmesinde görevlendirilen kişilere Kayyum denilmektedir. Hukuki açıdan terim elbette daha geniş anlamlıdır. Daha anlaşılır ve açık bir şekilde anlatmak gerekirse Kayyum ; Bir vesayet organı olarak hukukta yer almaktadır.Kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilmektedir. Bir başka deyişle Usülsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atanan yönetici olarak da tanımlanlanıyor.

SON GÜNLERDE EN ÇOK KONUŞULAN KONU

İpek Koza Holding bünyesinde bulunan medya yayın organlarına Kayyum Atanması insanların da merak ettiği bir konuyu ortaya çıkartmış oldu. Kayyumun ne demek olduğu araştırma konusu oldu. Devlet Aracılığı ile tüzel kişilerin ihtiyacından doğan hakemlik, geçimsizlik, arıtma ve benzeri süreçlerde, tüzel kişiliklerin belli işlerini yönetmek ya da meta varlığını yönetim etmek için, geçici süreyle atanan yöneticidir. Kayyum bu anlamda o şirket için tek yönetici sıfatı kazanmış oluyor.

KAYYUM ATAMASI NASIL OLUYOR ?

4721 Saylı Medeni Kanun’ a Göre Vasi Ve Kayyım Atanması
Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlü olan kişidir.

ATAMASI : Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır.

Bu Kanunun vasi hakkındaki hükümleri, aksi belirtilmiş olmadıkça kayyım hakkında da uygulanır.

Kaynak:Editör
kaynak

Bir önceki yazımız olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Nerelerde Çalışabilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.