İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Çay Ocağı Açmak İçin Ne Yapmalıyım? Çay Ocağı Açma Maliyeti

10.06.2020

Kendi işinizi kurmak istiyor fakat ilk etapta oluşacak yoğun masraflardan çekiniyorsanız, küçük çaplı sermayelerle güzel sonuçlar elde edilen iş fikirlerine yönelebilirsiniz. Maliyeti düşük olmasına rağmen güzel ciro getiren bu tarz işlerle küçükten başlattığınız işletmenizi zaman içerisinde büyüterek yenileyebilirsiniz. 

Çay ocağı ve kahvehane açmak bahsettiğimiz az masraflı güzel işlerden biri. Bu işletme türü hem emekli vatandaşlar hem de genç girişimciler tarafından tercih ediliyor. Çünkü kahve açmak maliyeti fazla olmayan, riski düşük bir iş fikri. Küçük bir dükkan olarak başlayan çay evleri sürümden gelen kazanç sayesinde güzel bir gelir kapısı oluşturabiliyor. Elbette kıraathane açma koşulları işletmenin yerine ve kapsamına göre değişiklik gösterebiliyor. Bu aşamada çay ocağı açmak için izlenecek yollar, bir kıraathanede olması gerekenler ve çay ocağı fiyatları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak büyük önem taşıyor.

Çay Ocağı Açmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Çay ocağı açmak oldukça kolay bir iştir. Kıraathane açma şartları sağlandıktan sonra yapılan ruhsat başvurusunun ardından işletme hizmete sunulabilir. Fakat uzun vadede güzel gelir getiren başarılı bir iş kurmak için ruhsat başvurusundan daha fazlası gerekir. 

Çay ocağı açmadan önce belli başlı konularda araştırma yaparak ihtiyacınız olanları belirleyebilir, çay ocağı maliyeti hakkında detaylı hesaplamalar yapabilirsiniz. Böylece bütçe aşımı gibi sorunların önüne geçebilir, daha işlek ve verimli bir iş sahibi olabilirsiniz. Biz sizler için çay ocağı açma yolunda izleyebileceğiniz adımlardan geniş bir rehber hazırladık. Siz de bu rehber ışığında işletmenizin temellerini atabilirsiniz.

1. Çay Evi Açmak İçin İş Planınızı Hazırlayın

“Çay ocağı için iş planımı olurmuş” diye bir ön yargınız varsa zaten bu işe girmenizi tavsiye etmiyoruz. Çünkü her işte olduğu gibi çay evi açma konusunda da önceden planlı olmak gerekiyor. Doğru yapılandırılmış bir iş planı sayesinde düzenli olarak para kazanabilirsiniz. 

İş planı oluştururken ilk olarak bütçenizi belirleyin. Ardından açmak istediğiniz işletmenin çapı ve içeriği hakkında bir karara varın. İşletmenizde kaç kişiyi ağırlayacağınızı, eleman sayınızı önceden belirleyin. Bu aşamada çay ocağında neler satılır diye araştırmak da sizin için faydalı olacaktır. Çünkü çay ocağında yalnızca bilinen demleme çayların satışı yapılmıyor. Servis listesine kuşburnu, oralet, çeşitli bitki çayları, kahve, soda, limonata ve meyve suyu gibi insanların en sevdiği içecekleri ekleyerek daha fazla kazanç elde edebilirsiniz. Bunların yanında tost, sandviç gibi atıştırmalıklar da ekleyebilirsiniz. 

2. Rakip Araştırması Yapın

Çay ocağı açacak kişi çevrede ya da başka bir yerde bulunan ve kendi açacağı çay ocağına benzer tarzda olan mekanlara gitmelidir. Müşteri gibi oturup hem mekan incelemesi hem de fiyat araştırması yapmalıdır. Yani rakipler neler satıyor, hangi ürünlere ne kadar fiyat biçiyor bunları önceden belirlemek gerekiyor. 

3. Çay Ocağı Açılacak En Doğru Yeri Araştırın

Çay ocağı açmak için kendinize bütçeniz doğrultusunda bir dükkan kiralayabilirsiniz veya satın alabilirsiniz. Elbette devren çay ocağı alabilir, zaten var olan bir işletmenin başına geçebilirsiniz. Fakat ne şekilde olursa olsun, işletmenin konumu kıraathane kar marjı açısından büyük önem taşıyacaktır. Bu nedenle çay ocağını açacağınız yer hakkında iyi araştırma yapmalı ve titiz davranmalısınız.

Çay ocaklarının en iyi müşterileri esnaflardır. Bu yüzden çay evini çevresinde iş yerlerinin yoğun olduğu bir bölgeye açmak mantıklı olacaktır. İş hanları, organize sanayi bölgeleri, devlet kurumlarının çevreleri ve işlek cadde üzeri bir yere işletme açmak her zaman size ek müşteri kazandırır. 

4. Çay Ocağı Dekorasyonu Hakkında Fikir Edinin

Dükkanı seçtikten sonra içeride oluşturacağınız  konsept hakkında fikir edinebilirsiniz. Klasik Türk usulü çay ocağı her zaman sevilir. Siz de dilerseniz herkese hitap eden bu tarz bir mekan açabilirsiniz. Burada önemli olan dükkanın açılacağı semtin çehresini iyi incelemek ve müşteri profiline uygun bir dekorasyon oluşturmaktır. 

En Modern İşyeri ve Dükkan İsimleri

5. Çay Ocağı Açmak İçin Gerekenler Listesi Çıkartın

Bir envanter listesi çıkarmak dükkanı eksiksiz bir şekilde açmanıza yardımcı olur. Ayrıca ihtiyacınız olan malzemelerin listesini önceden hazırlarsanız beklenmedik masraflardan da kaçınmış olursunuz.

Çay Ocağı veya Kıraathane Açmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Çay ocaklarının olmazsa olmaz bazı ekipmanları vardır. Çay ocağı malzemeleri:

  • Masa ve sandalyeler,
  • Ocak,
  • Demlikler,
  • Çay bardakları ve tabakları,
  • Kaşıklar,
  • Su ve meşrubat bardakları,
  • Yiyecek satışı yapacaksanız tabak, çatal gibi malzemeler,
  • Temizlik ve hijyen ürünleri şeklinde sıralanabilir.

Elbette bu listeye eklemeler yapabilirsiniz. Biz bir kıraathanede olması gerekenler arasından en temel malzemeleri seçtik. Siz işletmenin konseptine göre ekipman listesini genişletebilirsiniz. 

Çay Ocağı Nasıl Açılır? Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

Çay ocağı açmak için iş yeri açma ruhsatı almanız gerekiyor. Bu işlemler vergi daireleri ve arından işletmenin bağlı bulunduğu belediye veya il özel idaresi aracılığıyla yapılıyor.

Başvuru sırasında açılacak iş yeri sınıfına göre belirlenen belgelerin ibraz edilmesi gerekiyor. Tüm belgeler tamamlandıktan sonra iş yeri “Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü” tarafından denetleniyor. Bu denetlemelerde kontrol edilenler şu şekilde özetlenebilir:

  • Havalandırma
  • Çöp ve atık toplama sistemleri
  • Yiyecek ve içecek üretilen alanların hijyeni
  • Aydınlatma sistemleri
  • Yangın önlemleri

Kontroller sonrasında işletmede herhangi bir sorun olmadığı belirlendiği takdirde ruhsat işlemleri tamamlanıyor.

Çay Ocağı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Çay evi açmak isteyenlerden istenen belgelerin bazıları şu şekildedir:

  • Kimlik belgesi
  • Tapu veya kira kontratı fotokopisi
  • Yapı kullanma izni
  • Vergi levhası fotokopisi
  • Esnaf odası kaydını gösteren belge
  • Yangın önlemi alınmıştır raporu
  • Sabıka kaydı

Belgelerle ilgili daha detaylı bilgi almak için ilçe belediyeleriyle görüşebilirsiniz. 

İş Yeri Açma Ruhsatı Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Çay Ocağı Açmak Karlı mı? 

Çay ocağı açmak uzun vadede oldukça karlı ve düzenli gelir getiren bir iştir. Elbette ilk aylarda iş yoğunluğu düşük olacaktır. Müşteriler sizi tanıyıp mekanınızı öğrenene kadar çok fazla kar edemeyebilirsiniz. Fakat bir kere çevrede tanınmaya başladıktan sonra düzenli olarak güzel paralar kazanabilirsiniz

Çay Ocağı Açmak Ne Kadara Mal Olur?

Çay ocağı açma maliyeti işletmenin boyutlarına göre değişiklik gösterir. Fakat genel olarak bakarsak “Kahve açmak kaç paraya mal olur?” sorusuna oldukça düşük bir miktarla cevap verebiliriz. Ortalama 10 bin Türk Lirası ile küçük bir işletme açabilirsiniz. Daha büyük, içerisinde geniş ekran televizyonları olan bir mekan açmak istiyorsanız maliyetiniz 30-35 bin TL’ye kadar çıkabilir. Bu tamamen işletme için satın alacağınız ekipmanlara bağlıdır.  

Kıraathane Ne Kadar Kazanır? 

“Dükkan açtım, ne zaman kazanmaya başlarım?” diye düşünmeniz oldukça normal. Tabii ki herkes işletmesinin ne kadar para getireceğini bilmek ister. 

Çay ocağı günlük kazancı sizin müşteri potansiyelinize ve çevrenize bağlıdır. Zaten açacağınız yerde tanınıyorsanız hemen para kazanmaya başlarsınız. Ancak yabancı bir yerde para kazanmanız biraz zaman alabilir. “Çayın bardağı kaç kuruş sanki ne kadar kazanırım” diyenler de olacak. Ancak öyle düşünmeyin. Çayın bardağının kaç kuruş olduğu önemli değil. Çayın maliyetinin ne kadar az olduğunu düşünün. Bir demlikten ortalama olarak 30 Bardak çay çıksa 75 Kuruştan satılsa 22 TL yapıyor. Bu da güzel para demektir. Günde ortalama 500 bardak satış yapan işletmelerde çay ocağı aylık kazanç miktarı 10 bin TL’ye kadar çıkabilir.

Çay Ocağı İşletmek İsteyenlere İpuçları

  • Çayın lezzeti müşteri potansiyelini etkiler. Bu nedenle çayın hep taze ve lezzetli olmasına özen gösterin.
  • Çalışkan ve dürüst elemanlar seçin.
  • Esnaflar sizin en iyi müşterinizdir. Onlarla arayı iyi tutun. Güvendiğiniz esnaflar için veresiye defteri açın. 
  • Mekana üşterilerin vakit geçirebileceği şeyler yerleştirin. Televizyon, kitaplar ve dergiler gibi.
  • İşletmenizin her daim temiz olmasına dikkat edin.

Cafe Açmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Yufkacı Açmak İçin Neler Gerekli?

Bir önceki yazımız olan Seyahat Acentası Bilet Satış Ofisi Nasıl Açılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. fatma dedi ki:

    Cay ocagi acmak istiyorum fakat sermaye sikintim var ne yapabilirim bilmiyorum

    1. burak dedi ki:

      fatma hanım semt neresi acaba