İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

En Modern İş Yeri ve Dükkan İsimleri 2020

28.05.2020

Ticaret, sıcak paranın döndüğü ve alışverişin, aradaki mal her ne olursa olsun kesintisiz devam etmesi gereken bir mecradır. Alışverişin sürekliliği için de dükkan, mağaza, iş yeri isimleri ilgi çekici olmalıdır. İç dekorasyonun, ürün ya da hizmetin hedef kitleye hitap etmesi ve kalitesinden ödün vermemesi de beklenen koşullardandır. Piyasadaki en ilgi çekici mağaza ya da dükkan olmak, mağazanın isminin ilgi çekici olmasıyla başlar.

Günümüzde tanıtım ve reklam için ağırlıklı olarak sosyal medya kullanılıyor. Bu da markanın ilgi çekici olmasını zorunlu kılıyor. Yoldan geçen bir sosyal medya kullanıcısı bile mağazanın fotoğrafını çekerek paylaşabilir, bu durumu bir açıdan reklam olarak nitelendirmek mümkün. Hatta kimi zaman güzel firma isimleri bir mecradan diğerine paslanarak çok sayıda kişi tarafından görülür.

İsme Nasıl Karar Verilir?

Markaların önemsediği bazı kriterler vardır. İyi bir dükkan ismi kolay okunabilmelidir. Anlaşılması kolay olmalıdır. Tüketiciler, genellikle ismini telaffuz edemediği markadan uzak durur. İsim kararı verilirken gözetilmesi gereken kriterler şu şekilde sıralanabilir:

  • Markanın akılda kalması önemlidir. Tüketici, bir sonraki alışverişte ismini hatırlamadığı bir yere ulaşmaya çalışmaktansa aklında kalan markaya gitmeyi tercih eder.
  • Marka isminin, satılan ürünü ve yararlarını çağrıştırması gerekir. Tüketici, markadan çok yarara bakacağından, memnun kalınan ürün otomatik olarak akla markayı getirir.
  • Markanın olumsuz çağrışım yapmaması gerekir. Bu, global olarak düşünülmesi gereken bir konudur.
  • Markanın kanunlara göre dil, din, ırk, mezhep ayrıştırıcı mesajlar içermemesi gerekir.
  • Markanın yurt dışına açılma ihtimali göz önüne alınırsa Türkçe karakter içermemesi telaffuzu kolaylaştıracaktır. Örneğin Türkçe’de güzel bir anlamı olmasına rağmen yurt dışında “Öğünçlü” markası ile pek bir iş yapılamayacağı aşikardır.
  • Az heceli tek kelimelik markalar daha akılda kalıcıdır.
  • Kişi isim soyadının mağaza ve ürün isimlerine konması oldukça cesur bir girişimdir. Ancak, ilerleyen zamanlarda markanın satışı söz konusu olursa bu bir handikap olabilir. Eğer kişi ismi konulacaksa fonetiğinin uygun olup olmadığına, ürünle çelişki yaratıp yaratmadığına bakılmalıdır. Kişinin soyadı “Çamur” ise bu soyad bir şarküteri ya da kuru temizleme dükkanı için uygun olmayabilir.
  • İlerleyen zamanlarda mağazada satılacak ürünlerin çeşidi artırılacaksa markanın bu ürünler hakkında çelişki yaratmamasına dikkat edilmelidir. Yatak satışı ile ticarete başlayan ve zamanla mobilya satışına da dönen iş yeri için sadece yatağı çağrıştıran bir isim kısıtlı kalacaktır.

İsim Örnekleri

Birçok kişi için işin en zor kısmı isim bulmaktır. Okurken insanı hayrete düşüren mükemmel mağaza isimleri de bulunurken bu zor süreçlerden geçilmiştir. İyi bir beyin fırtınası, tüm ihtimalleri alt alta yazmak ve üzerinde teker teker durarak karar vermek; sonradan yaşanacak sıkıntıları azaltır. Kimi zaman sıfırdan isim üretilirken kimi zaman da başka isimler esin kaynağı olabilir.

Şarküteri İsimleri

Şarküteri, sözlük anlamı olarak işlenmiş et ve mezeler satan dükkan olarak tanımlanır. Tanımdan yola çıkarak verilecek isimde hijyen, sağlık ve doğa çağrışımları bulunabilir. Özellikle gıda maddelerinin satıldığı dükkanlara ne olursa olsun negatif çağrışım yapan isimler koyulmamalıdır. Ters psikoloji bir pazarlama taktiği olmasına rağmen, bu tip dükkanlarda bu pazarlama taktiği işe yaramaz. Bu tip dükkanlar genellikle insanların doğal ve yöresel ürünleri aradığı yerler olduğu için doğal ve günlük hayata dair isimler kullanılabilir. “Doğa” ve “Çiftlik” çağrıştıran isimler uygun olacaktır. “Tabii Şarküteri”, “Yeşilde Şarküteri”, “Yerli Şarküteri” örnek olarak verilebilir.  

Şarküteri Açmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey İçin Tıklayın!

Market İsimleri

Zengin ürün çeşidine sahip olan marketlerde hem gıda, hem temizlik hem de kişisel bakım ürünleri bulunur. Bu nedenle ürün gamına bakarak isim koymak, ileride sıkıntıya yol açabilir. Ancak, markette sadece kişisel bakım ürünleri satılacaksa yani dükkan örneğin “kadınlara özel kişisel bakım marketi” olacaksa o zaman isim olarak sınırlar daha rahat çizilebilir. Burada da ürün seçeneklerinin ilerleyen zamanlarda artması ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Market isimleri akılda kalan ve telaffuz edilen isimlerden seçilmelidir, kelimenin anlamsız olması alışverişe etki etmez ancak anlamsızlığın da bir sınırı olmalıdır. “Dodo Market”, “Mirket Market”, “Kalite Market”, “Millet Market” örneklerinden yola çıkarak farklı isimler bulunabilir.

Manav İsimleri

Manav isimleri organik gıdayı ve doğayı çağrıştıran isimler olmalıdır. Aynı zamanda ürünlerin bayat, çürük olmadığına dair güven vermelidir. “Taze Manav”, “Kilogram Manav” isimleri dikkat çekici ve akılda kalıcıdır. Mahalle arasında kurulacak manavlar için “Şen Manav” türü isimler daha çok ilgi çeker ve samimiyet sağlar. Öğrencilerin çoğunlukla bulunduğu bölgede açılacak manavda ise bitki hücresinin içindeki organellerden isim konulabilir. “Koful Manav”, “Fotosentez Manav”, “Klorofil Manav” hem yaratıcı hem de esprili bir isim olarak akılda kalacaktır.

Manav Açmak: Karlı mı? Para Kazandırır mı?

Kasap İsimleri

Kasap isimleri seçerken, içinde “et” olması isme ayrı bir hava katar. “Saadet Kasap” gibi isimler, tasarımsal açıdan da ilgi çekici hale getirilerek hedef kitlenin aklında kalıcı bir iz bırakır. “Çok İyi Kasap”, “Helal Et”, “Lokum Kasap” gibi isimler de etin kalitesi açısından güzel çağrışımlar yapar.  

Restoran İsimleri

Restoran dendiğinde genellikle zengin menü, lüks ve geniş bir mekan akla gelir. Restoran isimlerine yabancı kelimeler katılarak, alkollü ya da alkolsüz bir mekan olduğu çağrışımı da yapılabilir. “Tekne Restoran” ismi, balık ürünlerinin hazırlanıp servis edildiği bir restoranı çağrıştırır. “Büyük Tekne Restoran” denilince, alkol satışı ihtimali üzerine de bir fikir verilmiş olur. “Tekneli Restoran” ise balık ürünlerinin deniz kenarında, hatta deniz üstündeki teknelerde yenildiği ya da içinde tekne olan bir restoranı çağrıştırır. Zengin menü ve lüks bir restoran çağrışımı için “Büyük”, “Zengin”, “Çok” gibi sıfatların kullanılacağı isimler doğru hedef kitleye hitap edecektir. Et yemekleri ile ünlenecek bir restoran düşünülüyorsa “Şef’in Bıçağı Restoran”, “Kavurma Kaburga” gibi isimler düşünülebilir. Başka ülkenin yemeklerinin hazırlanıp servis edileceği etnik bir restoran düşünülüyorsa, o ülkenin en ünlü yapılarının veya turistik bölgelerinin ismi tercih edilebilir.

Ne İş Yapabilirim Diyenler İçin 20 İş Fikri!

Lokanta İsimleri

Lokanta isimleri, uzun süre vakit geçirilmeyen, öğle yemeklerinde tercih edilen daha küçük mekanları çağrıştırdığı için daha samimi ve sıcak isimler kullanılabilir. Ev yemekleri türünden çağrışımlar yapacak yerlerin yanı sıra “Suratsız’ın Yeri” gibi çeşitli sıfatlara atfedilen isimler de müşteri tarafından beğenilir. Bu tip lokantalara kişiler kimi zaman bir “suratsız” görmeye bile gelebilirler. Tayland’da sahibesi oldukça sinirli olan bir lokanta bulunmaktadır. Hatta bu kadının beğenmediği müşterileri dükkandan kovduğu bilinir. Bu kötü ve nezaketsiz tavra rağmen insanlar bu kadını görmek için bu restorana gidiyor. Yine de “Mutlu Mideler Durağı” gibi isimler daha insancıl ve nazik geldiğinden müşteriye daha kolay hitap edebilir. Mantıcı gibi özel yemeklerin servis edildiği bir lokanta ismi için ise “Sumak Mantı” gibi baharat isimleri de ilgi çekecektir.

Lokanta Açmak Karlı mı? Ustalık Belgesi Gerektir mi?

Unlu Mamuller İsimleri

Unlu Mamuller, pasta ve ekmekten tatlı tuzlu kurabiyeye kadar uzanan geniş bir yelpazede ürün satışını içerir. Kimi fırınlar, kremalı ve şekerli pastaları satmayı tercih etmezken kimilerinde bu tip ürünlerin yanı sıra sütlaç gibi tatlılar da bulunur. Bu da dükkana konulacak ismin alanını genişletir. Günümüzde neredeyse tüm unlu mamul satan dükkanlarda bir fırın bulunur ve üretim bu fırınlarda gerçekleştirilir. Kimi dükkanların bünyesinde çay-kahve içilecek bir kafe de vardır. Bu tip yerlerde “Tatlı yiyelim tatlı konuşalım” çağrışımlı bir isim hedef kitlenin ilgisini çekecektir. Unlu mamuller isimleri araştırırken bu detayların göz önünde bulundurulması gerekir. “Güleser Teyze Unlu Mamuller” gibi isimler oldukça seviliyor. “Beyaz Usta Unlu Mamuller”, “Şekerli misin pastanesi”, “Büyüleyen Pastane” gibi isimler konulabilirken, fırının ismi “Ekmek Kokusu Fırın”, “Çocukluğumun Pastanesi” gibi tamamlayıcı şekilde de kullanılabilir.

Kafe İsimleri

Çay ve kahve ağırlıklı ürün ve hizmet satışına yönelik bir dükkan açmak için iki konuya dikkat etmek gerekir: Hedef kitle ve dükkanın açılacağı yer. Kafe isimleri genellikle gençlere hitap eden, yabancı kelimelerin de bulunduğu kombinasyonlar arasından türetilir. Üniversitelere yakın açılan kafelerde genellikle o üniversitenin ismiyle aynı seslere sahip isimler konulur. Bu, öğrencileri “evde” gibi hissettirecektir. Üniversite içinde kafe ya da kantin açılacaksa, bölümle ilgili isimler de hafızalarda yer edinir. Kimya bölümü için “Siyanür Kafe” hem keyifli hem de esprili bir tercih olacaktır. Kent içinde açılacak kafeler için ise hem esprili hem de rahatlamayı sağlayan, sohbeti ve keyfi çağrıştıran isimler kullanışlı olabilir. Kafe, ürünlerine göre de isimlendirilebilir. Dünya çapında lezzetler servis edilecekse o zaman daha global bir isim konularak, müşteriye ürün gamı hakkında daha kapıdan girmeden bilgi verilmiş olur.

Kafe Açmak İçin Gerekli Malzemeler ve Maliyetler Neler?

Tatlıcı İsimleri

Son yıllarda şekerin zararları hakkında bilinçlenme arttığından, tatlıcılarda “şeker” içerikli isimler yerine neşeli isimler kullanılmaya başlandı. Bilinçlenme artadursun, yemeğin üzerine yenen tatlının keyfini kimse inkar edemez. Tatlının özellikle hijyenik, sağlık için tehdit oluşturmayacak maddeler ile organik ve doğal şeker kullanılan ürünlerle yapıldığının çağrışımı çok önemlidir. Gıda maddelerine güven, gıda maddelerini satan dükkanın isminden başlar. Bu nedenle tatlıcı dükkanı açılacaksa “Hayat Tatlı”, “Gülümseten Lezzetler”, “Şeker Dükkanı”, “Şerbeti Bol”, “Tatlı Dükkanı” gibi isimlerden ilham alınabilir.

Büfe İsimleri

Büfeler, genellikle insanların ne alacağını bildiği ve alışverişin çok hızlı olduğu dükkanlardır. Kimi büfelerde yiyecek içecek servisi de yapılır. Nerede açıldığı önemli olmakla birlikte, ilginç gelebilecek büfe isimlerine örnek olarak “Jüpiter Büfe”, “Büfede Buluşalım” gibi isimlerin yanı sıra “Bi Koşu Büfe” gibi esprili isimler de kullanılabilir.

Büfe Açmak Karlı mı? Ne Kadar Sermaye Gerektiriyor?

Atölye İsimleri

Atölye isimleri üzerinde düşünülürken, atölyenin kuruluş amacının ne olduğuna odaklanılmalıdır. Beslenme üzerine bir atölye açılacaksa “Damak Tadı Atölyesi” kullanışlı olabilirken “Atölye Fiyonk” doğru çağrışım vermez. Atölye daha sonra çeşitlendirilecekse daha genel isimler doğru bir tercih olacaktır: “Atölyemiz” gibi. Kullanılacak ürünlere göre de isimler çeşitlendirilebilir, ahşap üzerine çalışılacaksa buna göre isimler, hedef kitlenin atölyeyi bulmasını kolaylaştıracaktır. “Tak Takıştır Atölye”, “Yontan Atölye”, “Denizkızı Yoga”, “Criss Cross Pilates Atölyesi” gibi örnekler verilebilir.

Züccaciye İsimleri

Züccaciye, anlam olarak cam ve porselenden yapılan ürünlerin satıldığı dükkan demektir. Züccaciye isimleri şıklığı, zarifliği çağrıştırmalıdır. Bu tip yerlerden yapılan alışverişler genellikle hediye olduğu için, duygusal çağrışımlı isimler de züccaciye mağazası için uygun olacaktır. Antikayı çağrıştırmayan, eski püskü imajı vermeyen nostaljik isimler de ilgi çekecektir. “Kalbim Züccaciye”, “Öpülesi Eller Züccaciye”, “Narin Züccaciye” isimleri ilgi çekici olabilir.

Tuhafiye İsimleri

Tuhafiye, çorap, mendil , eldiven gibi giyime ve kurdele, dantel, düğme gibi giysi süsüne yarayan eşyaları satan dükkandır. Tuhafiye kelimesinden bile birçok eğlenceli isim türetilebilir. “Tuhaf Tuhafiye”, “Acayipçi” gibi isimler, eğer mağaza doğru yerde açılmışsa oldukça hoş karşılanacaktır. Ayrıca “Kurdele Tuhafiye”, “Papyon Tuhafiye” gibi isimler de hem hoş çağrışımlar yaratır hem de doğru müşteriyi çekmeye yardımcı olur.

Tuhafiye Açmak İçin Gerekli Tüm Bilgiler!

Eşarp Dükkanı İsimleri

Eşarp satın alacak kişiler, yüksek oranda kadınlardır. Bu düşünceden hareketle, kadınlara hitap edecek bir isim bulunması hedef kitleye seslenme açısından daha uygun olacaktır. Eşarp, kadınların tamamlayıcı aksesuarı olmakla birlikte, kimi kadınların da başını örttüğü bir eşyadır. Bu nedenle tercih edilen isim uyum ve şıklığı çağrıştırmalıdır. Eşarp mağazası eğer daha muhafazakar bir bölgede açılacaksa çok bilinen etkileyici özel isimler de kullanılabilir. “Nun Eşarp”, “Ferace Eşarp”, “Sahabe Eşarp” gibi. Eşarbın kullanım alanı çok geniştir. Dükkan daha kozmopolit bir bölgedeyse buna göre bir isim konulmalıdır. “Sarp Eşarp” ya da “Sharp Eşarp” gibi bir isim daha kozmopolit bir müşteri kitlesine hitap edecektir.

Oto Galeri İsimleri

Müşterilerinin, içeri girdikten sonra kendilerini çok iyi hissedecekleri bir dekorasyon ve isimle donatılmış oto galeriler her zaman çok daha iyi geri bildirimler alırlar. Oto galerisinin ismi ne çok uzun ne de çok kısa olmalıdır. “Oto Al” gibi kısa isimler, ürünün değerini düşük gösterir. “Yayla Oto Galeri” gibi daha genişlik, rahatlık hissettiren isimler kişilerde satın alacakları araçların da yapacakları ödemenin de rahat olacağı izlenimini verir. “Imperium Otomotiv”, “Exodus Automotors” gibi isimler, zenginliği ve gücü çağrıştıracağından önemlidir. Oto galerisi ismi için Latince ve İngilizce sözlüklerin karıştırılması ve fonetiği güçlü isimlerden birisine karar verilmesi faydalı olacaktır.

Oto Galeri Açmak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey!

Modern Mağaza İsimleri

Modern mağaza isimleri denilince akla, yabancı kelimelerle bezenmiş isimler gelse de artık günümüz trendleri buna izin vermiyor. Modern antikacı isimleri bile mevcut. Burada önemli olan esprili, yaratıcı ve çağa uygun kelimeler kullanmaktır. Bu tip isimler hem akılda kalıcılık açısından hem de yurt dışına açılma ihtimaline karşı oldukça avantajlıdır. Modern isimlerde kullanılan kelimelerin Türkçe kökenli olmasına dikkat edilmelidir. “Seyyah” yerine “gezgin”, “hatıra” yerine “anı”, “nesil” yerine “kuşak” kullanılabilir.  

Osmanlıca Dükkan İsimleri

Osmanlıca isim koymak, son dönemlerde oldukça trend hale gelmiştir. Ancak Osmanlıca’da kullanıldığı anlamını bilmeden dükkana Osmanlıca isim koymak gibi bir tehlike de baş göstermiştir. Böylelikle, daha çok genç erkeklerin geldiği nargile kafenin adı “Harem”, terzinin adı “Mehteran” olarak kullanıldığında hem isim hem de meslek değersizleşmektedir. Osmanlıca dükkan isimleri genellikle turistik bölgelerde ve kentin daha eski bölgelerinde daha çok ilgi çeker. Dükkan iç dekorasyonu, hizmet ya da sattığı ürün ile de otantik ve Osmanlı havası vermelidir. Osmanlıca bir isim koymak isteniyorsa anlamı çok detaylı olarak araştırılmalıdır. “Tevatür” ismi, art arda gelen haber anlamında olduğu için sohbet edilen yer, çay evi ya da kafe için uygun olabilir. Manzarası güzel olan bir yer için “Meşhudât” ismi de kullanılabilir. “Zevk-ü Sefa Sofrası”, “Lezzet-i İkram Kasap” gibi isimler de kullanılabilir. 

Marka Tabelada Yer Alacaksa Ne Yapılmalı?

Mağaza ya da dükkanın ismiyle tanınmasının en önemli noktası, ismin duyurulması için bulunduğu sokağı renklendirecek bir tabelasının olmasıdır. Ancak bu “renklendirme” konusu kişiden kişiye farklı bir şekilde algılanabilir. Zaman içinde cadde ve sokaklardaki tabelalar, şenlikli bir görüntü yerine görsel kirlilik yaratan bir hale dönüşür. Yabancı dildeki isimlerin, imla hatalarının ve okunamayacak derecede karışık yazılmış yazıların olduğu tabelalar tüketici psikolojisini bozmakla birlikte kent siluetinde de bozukluk oluşturur. Türk Standartları Enstitüsü bu bozukluğu gidermek amacıyla 2018 yılı başlarında yaptığı teknik kurul toplantısında bir standartlar dizisi hazırlamıştır. Bu standartlar dizisi, “Kurum ve Kuruluşlarda Kullanılan Tabelalar İçin Kurallar” başlığı ve TS 13813 standart numarası ile yayımlanmıştır.

Markaların, tabelaya doğru aksettirilmesi için standartlara uygun şekilde seçilmesi gerekir. Bu nedenle marka ismi düşünülürken bu standartların biliniyor olması oldukça mühim bir konudur.

Bir önceki yazımız olan Seyahat Acentası Bilet Satış Ofisi Nasıl Açılır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.