İş İlanlarım.Net – Güncel İş İlanları

Butik Açmak: Fikirler, İş Planı ve KOSGEB Desteği

27.12.2018

Giyim mağazası açmak, günümüzde dış görünüşüne, giyimine önem veren bireylerin toplumun büyük kesimini kaplamasıyla revaçta olan bir işletme türü hâline gelmiştir. Giyim mağazası açmak hem keyifli bir iş süreci geçirmek hem sektöre tutunmanın inceliklerini öğrenmek hem de tüketiciyi yakından tanımak için en uygun işlerden birisidir. Hâl böyle olunca butik açma fikri işletme hayali kuran insanların önceliklerinden biri olmuştur.

Butik açmak isteyen kişinin:

  • Müşteriyle etkileşim içinde olmaya uygun biri olması gerekir.
  • Aynı zamanda işletme yönetmek konusunda da bilgi sahibi olmalıdır.
  • Bunun yanı sıra taşıması gereken başlıca özellikler arasında güler yüzlü olmak, iletişime açık olmak, çalışanlara karşı otorite ve samimiyet dengesini kurabilecek yapıda olmak, müşterilere ve ortaya çıkabilecek sorunlara karşı sabırlı ve sakin biri olmak yer almaktadır.

Butik işletmesinin her ay kâr etmesi ve varlığını koruyabilmesi  için rakiplerinden farklı olması gerekir. Bu nedenle butik açmak gibi bir niyetiniz varsa öncelikle yakın çevrenizdeki, hatta aynı şehirde bulunduğunuz diğer butikleri gözden geçirmelisiniz. Tüketici gözünden bakarak beklentileri, sektördeki eksikleri görebilir ve kendi butiğinizde bunları karşılayabilirsiniz.

Giyim Mağazası Açmak İçin Atılacak Adımlar

Butik açma fikri olan işletmeci, giyim mağazasını kurmak ve geliştirmek için gerekli olan tüm adımların net şekilde belirtildiği, ana hatların belirginleştirildiği bir iş planı oluşturmalıdır. Gereklilikleri belirten iş planının yanında işletmeye sahip olacak kişinin yapması gereken başka işler de vardır.

Bunlar:

  • Birinci adım butikte satılmasını istediğiniz ürünlerin türünü belirlemek. Mağazanıza çekmek istediğiniz müşteri türünü kendi içinizde tanımlayın. Böylelikle bundan sonra atacağınız tüm adımların eksenini belirlemiş olursunuz.
  • İkinci adım iş planını oluşturmak. Giyim mağazasının başlangıç fiyatlarını, aylık giderleri karşılamak için elde etmeniz gereken satış miktarını, çalışma ve sigorta masraflarını, işletme ve personel masraflarını net olarak belirleyin.
  • Üçüncü adım butiğinizi açmak istediğiniz yeri belirlemek. Müşterileri kolaylıkla çekebileceğiniz bir yer seçin. Şehrin kalabalık yerleri ya da alışveriş merkezleri gibi yerleri tercih edin. İşletmenin konumuna göre ilgili kurumlardaki resmi işlemleri eksiksiz biçimde yapın. Bunlar arasında vergi dairesine kayıt yaptırmak, iş yeri açılış ruhsatı için belediyeye başvurmak, Ticaret Odasına, Bağ-kura, Esnaf ve Sanatkârlar odasına ve TSE’ye başvurmak yer alır.

İş yeri Açma Ruhsatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler: İş Yeri Açma Ruhsatı Nasıl Alınır? Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Dördüncü adım olarak butiğinizi açmak için gerekli olan tüm araç-gereç ve malları alın. Dekorasyona dair harcamalar için gerekli bütçeyi ayırın. Raflar, vitrin mankenleri, stantlar, yazar kasalar, askılar vs. eksiksiz biçimde butiğinizde bulunmalıdır.
  • Beşinci adım bankalarda ticari hesap açmak için başvurularda bulunmak ve kredi almanın önünü açmaktır.

Giyim Mağazası İş Planı Örnekleri

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) girişimcilere destek sağlayan bir kurumdur. Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin etkinliğini artırmasına yardımcı olmaktadır. İşletmenin ekonomideki rolünü geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda giyim mağazası açmak isteyen işletmeci adaylarına da destek vermektedir. Giyim mağazası açmak isteyenlerin karşılaması gereken bazı koşullar vardır. KOSGEB açısından bu zorunlulukların başında geçerli bir iş planı sunmak gelir. KOSGEB yalnızca sektöründe belli bir eksikliği kapatacak olan, kâr edebilecek iş plan ve projelerini onaylamaktadır. Bu nedenle sunacağınız iş planı üzerinde ayrıntılı bir çalışma yapmalısınız. 

KOSGEB desteğinden yararlanmak istiyorsanız:

  • İş planı ile başvurmak zorunludur.
  • Ayrıca KOSGEB iş planı dolduracak olan kişilerin eksiksiz biçimde doldurmaları da zorunludur. Boş bırakılan yerlerin işletme açıldıktan sonra doldurulması mümkün değildir.

Örnek İş Planını Görmek İçin TIKLAYINIZ!

KOSGEB Kredisi Hakkında Daha Fazla Detay: KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır?

Giyim Mağazası Açmanın Maliyeti

Giyim mağazası açmanın maliyetli bir iş olduğunu kabul ederek bu işe girmek, yolu daha rahat yürümeyi sağlar.

Bir giyim mağazası açmak:

  • Ortalama 75-150 bin TL kadar bir maliyete denk gelmektedir. Elbette bu maliyetin mağazanın büyüklüğüne, hitap ettiği müşteri kitlesine, sattığı ürünlerin kalitesine, bulunduğu kente ve konumuna göre değişiklik göstereceğini unutmamak gerekir.

Giyim mağazasını açtıktan sonra:

  • Sürekli olarak farklılık yaratmak,
  • Kalitede istikrar sağlamak,
  • Müşteriyi kaybetmemek gibi kaygılarda aylık gider maliyetlerini de düşünmek gerekmektedir.

Giyim mağazasını açarken ödeyeceğiniz maliyetin çok olması, çok kâr edeceğiniz anlamına gelmemektedir. İlk etapta dekorasyon ya da ürün çeşitliliği açısından üst düzey bir işletme olmaya niyetli olursanız işinizi zora sokabilirsiniz. Günümüzde markalaşmış olan birçok işletmenin küçük işletmeler olarak kurulup zaman içinde kendini kanıtlayarak büyüyüp geliştiğini unutmamak gerekir.

Giyim Mağazası Açmak İçin KOSGEB Kredisi

KOSGEB:

  • İşletme sahibi olmak isteyen girişimcelere verdiği destekle birçok işletmenin var olmasına büyük katkılar sağlamış bir kurumdur.
  • Girişimcilik desteği programı erkek, kadın, çocuk, iç giyim, aksesuar satışı yapacak olan giyim mağazalarına da hibe krediler ile destek olmaktadır.
  • Bu girişimci destek kredisi kapsamında yeni bir giyim mağazası açacak olan işletmeciye 50 bin TL ile 100 bin TL arasında faizsiz kredi verilebilmektedir.

Kadın Girişimciler Dikkat!: Kadın Girişimciler KOSGEB Desteği Nasıl Alabilir?

Mağaza projesi nasıl hazırlanır sorusu giyim mağazası işletmek isteyen herkesin aklında dönüp duran bir sorudur. Mağaza projesini sunacağınız kurumun internet sitesindeki iş planı örneğini doldurmalısınız. Onay alma ihtimalini artırmak için daha önce hazırlanmış ve onay almış olan iş planlarını inceleyebilirsiniz. Daha önce kabul görmüş ya da çok iyi hazırlanmış ve istediğiniz sektöre dair bir iş planı örneği indirip üzerindeki bilgileri kendi bilgilerinizle değiştirebilirsiniz. Böylece büyük ihtimalle onaylanacak bir iş planı sunmuş olursunuz. Ancak bu seçeneklerden hiçbirinin onay alacağınızı garanti etmediğini bilmeniz gerekir.

KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır?

KOSGEB girişimci destek programı kapsamında yeni girişimci desteği almak isteyen herkes, işletmenin türüne bakılmaksızın “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi”ne katılmak zorundadır. Bu kurstan alınan belgenin yanı sıra hazırlanması gereken bir iş planı örneği vardır.

Bunların yanında:

  • Kobi beyannamesi bilgi dokümanı,
  • İş yeri açılışında yapılan harcamaların faturaları,
  • Ticari sicil gazetesi ve faaliyet belgelerinin tanzim edilmesi işlemleri de bitirildikten sonra KOSGEB girişimcilik hibe kredi desteği almaya hak kazanılabilir.

Giyim mağazası açmak için Kosgeb desteği alma gereklilikleri şöyle sıralanabilir:

  • KOSGEB size revize etmeniz üzerine iş planı örneğinizi geri verdiyse kurumun istediği değişiklikleri yapıp KOSGEB yetkililerin kabul etmeleri için sunum yapmalısınız.
  • Açmak istediği işletmeyle bayilik alacak olan girişimci adayları, firmalarla görüşerek piyasa ve sektör araştırması yapmalıdırlar. Böylelikle halihazırda kurulu olan işletmelerin yıllık kâr paylarından yararlanılabilir.
  • Giyim mağazası açma hedefinde olan girişimci adaylarının açacakları iş yerleri için bayilik alma ihtimalleri olduğu gibi dilerlerse kendi markalarını da yaratabilirler. KOSGEB ile desteklenen sektörler içinde giyim mağazaları da bulunmaktadır. Kendi markanızı oluşturmak için gerekli adımları atıp KOSGEB’den bu tür bir destek de alabilirsiniz.
  • Eğer KOSGEB açmak için kredi almak istediğiniz işletmeye destek vermeyi kabul ettiyse işletme kısa sürede açılmalıdır. Fakat 2017’de KOSGEB’de yapılan düzenlemelere göre işletme açmak isteyen, bunun için kredi alan işletmecinin bir de ön onay alması şart haline getirilmiştir. Bu sebeple işletmeci krediyi alsa da önce ön onay alacak, sonra işletmesini açacaktır.

KOSGEB Girişimcilik Kursu Rehberi: Girişimcilik Kursuna Nasıl Katılabilirim? Şartları Neler?

Girişimci Desteği

Giyim mağazası açmak isteyen girişimcinin genç, yaşlı, kadın, erkek olmasına bakılmadan hibe ya da kredi desteği sağlanabilir.

Bu kredi ve hibe ihtimallerinin bir kısmı:

  • Geri ödemesiz bile olabilir.
  • Geri ödemesiz desteklere hibe kredi adı verilir.
  • Bu destekler her yıl kurumlar tarafından belirlenen programlar ve miktarlar dahilinde verilmektedir.

İşletmeci, özel bir bankadan ya da herhangi bir devlet kurumundan işletmesi için iş kurma kredisine başvurabilir.

Nereden olursa olsun o kuruma dair iş planı sunulmalıdır:

  • Özel ya da devlet kurumları için önemli olan nokta, açmak istediğiniz işletmenizi, mağazanızı belirli şeylerden korumak için tedbirler almaktır.
  • Dükkanınız batabilir, iflas edebilir veya zarar edebilirsiniz. Bu sebeple sizi korumayı amaçlayan bir iş planı istenir.
  • Bu iş planının istenmesinin diğer sebebi ise işletme kredisi alıp devlete geri ödemeyen kişileri engellemektir.
  • İş planınız yeterince ikna edici, ayrıntılı değilse gerçekten işletme açmaya niyetli değilsiniz anlamına gelmektedir.

Bir önceki yazımız olan Bayanlar İçin Açılabilecek Para Kazandıran Dükkan Fikirleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.